Svježi neven (stabljiku, list i cvijet) oprati, i kada se ocijedi voda sa cvijeta, sitno isjeckati nožem. Dvije pune šake ovako usitnjene biljke umiješati u 500 g masnoće (može margarina) koja se prethodno istopi.
Miješati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, nakon čega treba ponovo podgrijati i procijediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglicu ili staklenu čašu. Ovu mast treba čuvati u hladnjaku.
Na dnu staklenke se taloži zelenkasta tekućina, koju treba baciti.
Ostatak biljke (ono što je ostalo od cijeđenja) može se koristiti kao oblog i to dva puta, nakon čega se baca.
Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cvijeća, koprive ili gaveza .
Miješati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, nakon čega treba ponovo podgrijati i procijediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglicu ili staklenu čašu. Ovu mast treba čuvati u hladnjaku.
Na dnu staklenke se taloži zelenkasta tekućina, koju treba baciti.
Ostatak biljke (ono što je ostalo od cijeđenja) može se koristiti kao oblog i to dva puta, nakon čega se baca.
Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cvijeća, koprive ili gaveza .