Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Prirodni lijekovi protiv proljeva



Korijandar, metvica, borovnica, đumbir i kupine rješavaju proljev na sasvim prirodan način.

Tijekom zimskih mjeseci izloženi smo nizu virusa od kojih neki mogu dovesti do čestog i hitrog posjećivanja toaleta. Među takve viruse spadaju rotavirus, norwalk virus, herpes simplex, hepatitis te niz bakterija i parazita.

Proljev može biti simptom niza bolesti, od lakših do ozbiljnijih, a može se jednostavno raditi o "pokvarenom želucu" zbog stare hrane ili onečišćene vode. U najvećem broju slučajeva proljev je neopasan i nestane sam nakon nekoliko dana. No, djeci i starijim ili bolesnim osobama proljev može, kroz masovno gubljenje tekućine i elektrolita (soli), nanijeti teške smetnje u organizmu.

Liječnici dijagnosticiraju proljev ukoliko je stolica češća od tri puta dnevno i ukoliko je vodena ili rijetka. Ukoliko traje manje od dva tjedna, radi se o akutnom proljevu, a proljevi koji duže traju su kronični. Uz proljev javljaju se i stanja kao što su dehidracija, gubitak apetita, mučnina, bol u želucu ili grčevi i vrućica. Proljevom ćete izgubiti mnogo vode koju morate nadoknaditi.

Prirodna rješenja za proljev su:

Korijandar

Ova biljka ima brojne zdravstvene prednosti. Lišće joj je bogato proteinima, mastima, mineralima, vlaknima, ugljikohidratima i vodom. Minerali i vitamini uključuju: vitamin C, kalcij, fosfor, željezo, karotin, tiamin, riboflavin, niacin, natrij, kalij i oksalne kiseline.
Za liječenje proljeva koristite suhi korijandar.

Borovnice

Ovo voće je bogato antioksidansima. Učinak se potencira ako borovnice konzumirate s probioticima – dobrim bakterijama iz jogurta i sličnih proizvoda. Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.

Đumbir

Sadrži analgetička, antipiretička, antibakterijska i svojstva sedativa, a brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Probajte čaj spravljen od dvije žlice svježeg đumbirovog korijena kojeg ostavite 15 minuta u vrućoj vodi i procijedite, a zatim po ukusu i navici dodate med ili limun.

Metvica

Sok od mente je izrazito koristan kada vas muči proljev. Pomiješajte ga sa sokom limete dodajte pola žličice meda kako mješavina ne bi bila pregorka. Konzumirajte tri puta dnevno.

Kupine

Kupine su pravo supervoće jer sadrže antioksidanse, vitamine, minerale, vlakana i brojne druge hranjive tvari. Iako je kupina, u većini slučajeva, cijenjena zbog ljekovitog vina, znalci tvrde kako je čaj ove grmolike biljke nezamjenjivo sredstvo protiv proljeva. Čaj od kupinovog lišća odličan je kod krvarenja želuca, upale crijeva i kroničnog nadražaja slijepog crijeva. On također čisti krv, pri čemu smanjuje ili liječi kožne osipe, lišajeve i druge nečistoće. Poput kupinovog vina, koristan je i u liječenju anemije.

Izvor: www.prirodnilijekovii.blogspot.com

Popular Posts