Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Narodni savjeti protiv grlobolje

Bol i nelagoda u ždrijelu spadaju među najčešće simptome zbog kojih se pacijenti javljaju liječniku. Grlobolja se javlja kao posljedica infekcije ili iritacije ždrijela, obično traje od tri do sedam dana, a ako je kronična, i mnogo duže, kada je obično simptom nekog drugog stanja kao što je sinuitis.
Iako je grlobolja u velikoj mjeri sezonska pojava, najčešća u periodu od kasne jeseni do proljeća, grlobolja se javlja i tijekom ljetnih mjeseci. 

Klasična grlobolja bez komplikacija često se dobro liječe i s tradicionalnim narodnim lijekovima.
  • Toplina: Pobrinite se da su Vam područje grla i ždrijela kao i noge stalno topli, ali da se ne preznojavate. Toplina potiče prokrvljenost i podupire tijelo i imunološki sustav.
  • Grgljanje: Učestalo grgljanje, otprilike na svakih 1do 2 sata, ispire uzročnike bolesti iz područja usta i ždrijela. Najbolje je da upotrijebite otopinu s dezinficirajućim sastojcima kao što je timijan ili kadulja. Klasik iz bakine škrinjice s blagom je grgljanje slane vode, iz morske soli. Jednostavno rastopite pola čajne žlice u čaši s mlakom vodom i grgljajte nekoliko minuta.
  • Pijenje čaja: Ljekoviti čajevi i oni za ublažavanje iritacija još dublje dopiru do grla. Korisni su npr.čajevi od trava, sljez, kadulja, podbjel, timijan ili  kopljasti trputac.
  • Pijenje: Kod grlobolje je općenito važno puno piti, kako bi tijelo moglo brže isprati uzročnike- topli čajevi ili toplo mlijeko s medom su blago umirujući i pozitivno djeluju.
  • Luk-med-sirup: opravdani narodni lijek je luk- med- sirup. Izrežite oguljeni luk na fine kocke i pomiješajte ga s dobrim medom. Komadići luka trebaju biti potpuno prekriveni medom. Mješavino ostaviti preko noći, potom odstraniti komadiće luka i sirup raspodijeljen uzimati čajnom žlicom tijekom dana.
  • Trave: kod grlobolje prije svega pomažu anis, koromač, kamilica, kadulja ili timijan – pripremljeni u obliku čaja ili pastila
  • Inhalacija: Sanira sluz i dezinficira područje grla i ždrijela- inhalacije s ljekovitim travama ili morskom soli djeluju oslobađajuće.
  • Cuclanje: Sluznice držite vlažnima i djelovat će- prema sastojcima- dezinficirajuće.  Dobri su na primjer proizvodi s islandskim lišajem, kaduljom ili timjanom.
  • Kupke: Priuštite si opuštajuću kupku s djelotvornim  sastojcima – ukoliko nemate temperaturu – zatim odmorite. Tijelo u tom stanju općenito treba puno mirovanja i odmora, kako bi ponovno ojačalo.
  • Oblaganje: Obloge su klasika – na primjer od svježeg sira ili krumpira. Oni potiču  imunološki sustav i aktiviraju  otpornost. Kod akutne grlobolje stavite hladne obloge, kod dugotrajne grlobolje tople obloge.
www.uprolazu.com


Popular Posts