Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Kako se brinuti za osobu oboljelu od gripe



Liječnici uvijek  preporučuju cijepljenje protiv  gripe, no potrebno je i nekoliko tjedana da bi cjepivo počelo djelovati, a sezona virusa traje puno duže od toga.

Međutim, osim cjepiva postoji nekoliko općih pravila za zaštitu od gripe. Stručnjaci predlažu držanje podalje od bolesnih, bar dva metra, piše flu.gov. Što ste bliže to je izvjesnije da ćete se zaraziti bakterijama koje se prenose zrakom prilikom kihanja i kašljanja. Ali što raditi kad je nemoguće držati se podalje jer se brinete oko bolesnika.

Donosimo nekoliko savjeta kako se 'održati' zdravima čak i ako netko u vašoj obitelji boluje od gripe.
  • Bolesna osoba mora boraviti u zasebnoj prostoriji. Ako u stanu ili kući imate više od jednog kupaonice, stručnjaci preporučuju da odredite jednu koju bi samo bolesna osoba koristila. Ta prostorija uvijek  mora biti provjetrena, zbog cirkulacije svježeg zraka koji tjera bakterije iz sobe. Osim toga, osoba koja brine o bolesniku mora što manje boraviti u 'bolesničkoj sobi'.Ukoliko, međutim, brinete o bolesnom djetetu teško se držati podalje pa zato  prilikom držanja djeteta koje ima virus  njegova glava  treba biti naslonjena na vaše rame, tako da kašalj usmjeravate podalje od vašeg lica. Tada je obavezno što češće pranje ruku, prije i poslije jela i prije dodirivanja lica.
  • Preporučljivo da površine u kući čistite sredstvima za dezinfekciju jer se virus gripe može održati  čak nekoliko sati na raznim površinama. Pored svih površina u 'bolesničkoj sobi', najkritičnija mjesta u kući su umivaonici i pipe u kupaonici kao i vrata od hladnjaka.
  • Posteljina se mora mijenjati svakodnevno, ali i ručnici. Prilikom ubacivanja prljavog veša, zaraženog virusom, pazite kako ga hvatate. Stručnjaci upozoravaju da nikako 'ne grlite' veš, već da ga ubacujete rukom, nakon čega je obavezno pranje ruku toplom vodom i sapunom.
  • Ako ste pristalica nošenja zaštitnih maski, ne zaboravite da istu skinete kada izlazite iz 'bolesničke sobe', da ne bi iznijeli bakterije u nezaraženi prostor.
  • Također je važno da znate da su djeca mlađa od dvije godine, stariji iznad 65 godina, trudnice i ljudi sa određenim zdravstvenim problemima podložniji komplikacijama izazvanim gripom, tako da morate voditi računa i obratite pažnju na pojavu vrtoglavice, otežanog disanja, pogoršanog kašlja, kao i uporne visoke temperature.
  • Pored toga što se morate pridržavati korisnih savjeta, to tražite i od bolesne osobe. Važno je da kašlju i kišu u maramice ili u nadlakticu kad nemaju pri ruci maramicu, da ruke čiste sredstvima za dezinfekciju na bazi alkohola (kada su u nemogućnosti da ruke operu sapunom) .
  • Ipak, najvažnije pri brizi o bolesnima je da vodite brigu o sebi. Povećajte unos tekućine, unosite što više vitamina u organizam, odmarajte se što više možete i ne zaboravite na pravilnu prehranu također sa dosta vitamina. 

Popular Posts