Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Šipak - najučinkovitiji prirodni lijek protiv debljine i povišenog krvnog tlaka




Šipak je voće bogato antioksidansima, od davnina je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno su popularni sok od šipka, sjemenke i ulje od šipka.  Znanstvenici su provodili razna ispitivanja koja su potvrdile da se radi o jednom od prirodnih najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, koštani i živčani sustav
Razne studije su potvrdile da dnevna doza ekstrakta šipka, od kojeg najčešće konzumiramo čaj ili pekmez, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola. Znanstvenici smatraju da bi mogla smanjiti rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 20%.

Uz korist za krvne žile i srce, sastojci šipka zaustavljaju odnosno usporavaju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprećavaju promjene koje potiču rast tumora.

Šipak je iznimno bogat vitaminom C te se smatra odličnim prirodnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, spriječava pojavu dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja kože i tijela uopće. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju bol u mišićima i otekline.

Nadalje, šipak obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.

Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitetu spermija.

Primjena šipka u domaćinstvu je velika, od njega se mogu pripremiti kolači, sirupi, želei, sokovi, vino i likeri, ocat i čaj.

Broj pretilih osoba svakodnevno raste što potvrđuju i razna istraživanja. U izvješću o zdravlju, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj sa sjedištem u Parizu i Europska komisija u Bruxellesu izjavili su da se stopa pretilosti više nego udvostručila u zadnjih dvadesetak godina u većini zemalja članica Europske unije.

Ukoliko se i vi imate problem masnih naslaga, pojačajte konzumaciju soka od šipka.

Da ovaj napitak zaustavlja debljanje pokazalo je istraživanje škotskih znanstvenika. No, osim što pomaže pri mršavljenju, sok od šipka snižava krvni tlak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

"Uopće nema sumnje da šipak uklanja masne naslage, naročito na predjelu trbuha", izjavio je voditelj istraživanja dr. Emad Aldujaili.


Izvor: Priroda liječi






Popular Posts