Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Maslačak štiti jetru, bubrege i mokraćni mjehur



Maslačak je kod nas vrlo rasprostranjena biljka. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima i vrtovima kao korov.

Iz razvijenog korijena izrastaju dugački listovi koji su pilasto nazubljeni, bez stabljike. Iz sredine se izdiže cvijetna stabljika, koja je okrugla, šuplja, a na vrhu se razvija zlatno žuti glavičasti cvijet.

Cvijet je sastavljen od mnogo uskih latica skupljenih u jednu rozetu. Kad latice cvijeta otpadnu razvija se, od sjemenki sa perjanicama okrugli «lampion», koji vjetar lako raznosi. Kao djeca često smo puhali u taj čudesni cvijet. Biljka je puna mliječnog soka koji curi, ako se otrgne. Nije otrovna. I korijen je debeo i dug oko 20 cm, pun mliječnog soka.

Biljka sadrži željezo, natrij, fosfor i kalij, eterično ulje, masne kiseline itd.

Maslačak cvate od proljeća do jeseni. Za lijek se beru korijen i lišće, korijen početkom jeseni, jer je tada najgorčiji i najljekovitiji, pun mliječnog soka. Lišće se bere u proljeće, kad je mlado, prije cvjetanja.

Maslačak se upotrebljava za poboljšanje probave, kao diuretik (za izmokravanje), protiv bolesti jetre, bubrega, mokraćnog mjehura, slezene, slabokrvnosti, nesanice. Pomaže izlučivanje pijeska iz žuči, potiče mokrenje pa tako pomaže pri izlučivanju otrovnih tvari iz tijela.

Mlado lišće od maslačka vrlo je ukusno kao salata, koja čisti krv, potiče mokrenje i odstranjuje bolove od žučnih i jetrenih bolesti. Korijen se izreže na tanke ploške, dodaju mladi listovi, začini uljem i limunovim sokom i ostavi da stoji oko 4 sata, pa tek onda jede.

Za popravljanje krvne slike potrebo je u proljeće piti 4- 6 nedjelja, dva puta dnevno po jednu šolju čaja od maslačka, ili po jednu supenu kašiku soka od maslačka.

Čaj za liječenje žučnog kamenca
  • 40 gr. korijena maslačka
  • 40 gr. vodopije (Cichorium intybus)
  • 20 gr. metvice (Mentha piperita)
Od ove mješavine uzeti 3 supene kašike, pofuriti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata. Pije se svaka dva sata po jedna velika kašika.

Čaj od maslačka

1-2 čajne kašike isjeckanog maslačka (lišća i korijena) preliti sa ¼ l hladne vode, zagrijati do kuhanja i kuhati 1 minutu. Ostaviti da stoji 10 minuta. Procijediti i piti.

Latinski naziv:Taraxacum officinale


Popular Posts