Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Zaustavljanje krvarenja iz nosa kod djece



Panika je ono što moramo potisnuti kada prvi put uočimo krvarenje iz nosa u djeteta. Zvuči jednostavno, zar ne? A slika najdražeg nam mališana kako prestrašeno plače jer ga plaši vlastita krv, a možda se i jako ozlijedio pa ga boli, kao da alarmira sve naše senzore na paniku...

Upamtite - vaš strah samo će još više uplašiti dijete. Međutim, znate li što treba učiniti i kako treba pravilno postupiti, moguću paničnu reakciju istoga će trena zamijeniti upravo onaj nezamjenjiv roditeljski nagon njege i pomaganja.

Treba znati da je krvarenje iz nosa, odnosno epistaksa, kako ga medicina naziva, prilično često u djece, ali utješno je svakako što su to u gotovo 90% slučajeva, bezazlena krvarenja koje sami možete sanirati.

Najčešći uzroci su: kopanje nosa (iritira sluznicu, krvne žile se mogu lako ogrebati), mehaničke ozljede, infekcije gornjih dišnih puteva, suh i pretopao zrak u prostoru u kojemu dijete boravi, bakterijske infekcije (unutrašnjost nosa na dijelu gdje završava koža i nosnice osjetljivi su na bakterije, taj dio se lako može ozlijediti, a bakterija ga može znatno nadražiti), te problemi sa zgrušavanjem krvi i manjkom vitamina K. Čak i jače puhanje nosa može dovesti do blagog krvarenja. Krvarenja u djece većinom dolaze iz vena, dok kod odraslih ona češće dolaze iz arterija. Gubitak krvi najčešće je minimalan, tako da vas to ne treba zabrinjavati.

Što učiniti?

Prije svega, ako se još iz vlastitog djetinjstva sjećate kako su djeci zabacivali glavu unazad dok im je krvarilo iz nosa, zaboravite to istoga trena!

Proguta li dijete krv, moglo bi povratiti, a taj položaj dodatno i pojačava krvarenje. Napomenimo i to da zbog takvog položaja glave pri krvarenju iz nosne šupljine, može lako doći i do aspiracije, odlaska krvi u dušnik koji je u tom položaju otvoreniji, a gutanje je otežano.

  • Jedan od najjednostavnijih postupaka savjetuje britanska pedijatrica Trisha Macnair za BBC Health, a podjednak postupak savjetuje i većina liječnika.
  • Umirite dijete, budući da većina djece ne voli gledati vlastitu krv. Zato toga ga posjednite pored umivaonika i snažno otvorite slavinu, tako da voda neprestano ispire krv;
  • Ne dozvolite mu da guta krv, jer to može izazvati osjećaj mučnine;
  • Nagnite djetetu glavu prema naprijed (iznad razine srca) i recite mu neka diše kroz usta;
  • Nježno pritisnite mekani dio koji se nalazi neposredno ispod korijena nosa svojim palcem i kažiprstom. Ovo je zapravo metoda privremenog zaustavljanja krvarenja iz nosa, jer se tu nalaze važne krvne žile, koje na pritisak reagiraju smanjenjem protočnosti, odnosno cirkulacije krvi. Važno je naglasiti točno mjesto pritiska, dakle ne pritiskati nosnice, nego pri korijenu nosa, prijelazni dio prema hrskavici.
  • Postupak ponavljajte 5-10 minuta i krvarenje bi trebalo prestati. Ne dopustite mu da ispuhuje ili dira nosić najmanje sat vremena, mada će mu zgrušana krv vjerojatno smetati.
  • Ako je krvarenje jače, na korijen nosa možete staviti i hladan oblog ili komadiće leda u vrećici.

Hladan oblog ili led također se preporučaju stavljati i na stražnji dio vrata, iz istog razloga kao i na korijen nosa. To je ujedno i pogodnije, budući da je nos često zaprljan od krvi. Ako postoji i vanjska ozljeda onda se ne preporuča stavljanje leda neposredno na ozlijeđeni dio. Vratom prolaze krvne žile prema glavi, odnosno nosu, a stavljanjem hladnog obloga ili leda usporit ćemo krvotok.

Liječniku treba poći ne možete li nikako zaustaviti krvarenje, kada je nos jako ozlijeđen ili slomljen, te kada se krvarenje javlja nekoliko puta tjedno. Sami možete pomoći i u prevenciji - vlažite djetetu nosnicu morskom vodom u spreju ili fiziološkom otopinom, vlažite zrak u prostoru u kojem dijete boravi.

Dr. Macnair roditeljima preporuča podučavanje djeteta da izbjegava kopati nos ako je prehlađeno, kao i uporabu ovlaživača zraka. Ista liječnica upozorava kako su krvarenjima iz nosa podložnija mala djeca sklonija respiratornim tegobama, a neka djeca jednostavno su podložna takvim krvarenjima bez nekog poznatog razloga.

Dr. William Sears savjetuje kako biste uzrok krvarenju lakše mogli otkriti pitanjem «Kojim prstićem si kopao nos», umjesto da pitate dijete je li kopalo nos. Većini krvarenja iz nosa uzrok je nepoznat, idiopatske su naravi, a mogući uzrok svakako pokušajte doznati. No ako se pri krvarenju kojemu ne znate uzrok dijete žali i na jaku glavobolju, pođite liječniku, jer to može upućivati na visoki krvni tlak. Liječniku pođite i ako, osim krvarenja iz nosa, u djetetovoj mokraći ima tragova krvi te ako postoje dodatne masnice po tijelu (dr. Sears).

Izvor: www.askdrsears.com/html/8/T082700.asp

Popular Posts