Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Crveni luk tjera bakterije i viruse



Crveni luk je biljka koja potječe iz Azije i s Bliskog istoka. Uzgaja se već više od 5000 godina. Luk je začinska biljka, niske kalorične vrijednosti. Sadrži minerale, natrij, kalij, fosfat, dušikove spojeve, željezo, sumpor, jod, silicij. Izvrsna je namirnica koja se preporučuje u prehrani osoba sklonim nastanku katara, potiče cirkulaciju krvi, djeluje kao diuretik, sprečava stvaranje tromba, a mnogi ističu i njegova afrodizijačka svojstva.

Luk je bogat sumporom, elementom od kojeg i potječe njegov karakterističan miris. Ti sumporni spojevi hlapivi su i u kontaktu sa sluznicom oka izazivaju iritaciju.

Unatoč toj neugodi, luk moramo koristiti jer ta namirnica pripada u funkcionalnu hranu i ima još mnoga ljekovita svojstva. Luk ima provjereno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira crijevnu floru, jača imunitet te pročišćava organizam.

Uspješno snižava vrijednosti lošeg kolesterola u serumu, istodobno normalizirajući vrijednosti dobrog kolesterola, pa na taj način prevenira pojave ateroskleroze.

Luk sadrži mangan i krom, dva elementa prijeko potrebna za pravilno lučenje i funkciju inzulina. Stoga se luk preporučuje u prehrani oboljelih od dijabetesa.



Popular Posts