Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Mast od nevena možete napraviti i kod kuće


Svježi neven  (stabljiku, list i cvijet) oprati, i kada se ocijedi voda sa cvijeta, sitno isjeckati nožem. Dvije pune šake ovako usitnjene biljke umiješati u 500 g masnoće (može margarina) koja se prethodno istopi.

Miješati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, nakon čega treba ponovo podgrijati i procijediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglicu ili staklenu čašu. Ovu mast treba čuvati u hladnjaku.

Na dnu staklenke se taloži zelenkasta tekućina,  koju treba baciti.

Ostatak biljke (ono što je ostalo od cijeđenja) može se koristiti kao oblog i to dva puta, nakon čega se baca.

Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cvijeća, koprive ili gaveza .



Popular Posts