Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Češnjak snižava krvni tlak
Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi.

Većina ljudi zna kako češnjak sprječava rak, snižava kolesterol, liječi prehladu, ali on također može pomoći sniziti visoke razine krvnog tlaka.

Australski su znanstvenici uspoređivali rezultate 11 međunarodnih studija, u kojima se pacijentima svakodnevno davao češnjak u prahu kroz razdoblje od tri do pet mjeseci.

Otkrili su značajan pad krvnog tlaka kod ispitanika, a najveći je pad primijećen kod onih koji su pri početku istraživanja imali opasno visok krvni tlak.

Kako bi se sačuvala sva prirodna svojstva, češnjak se ne bi smio prerađivati, tj. kuhati. Najučinkovitije rezultate ćete dobiti ako iscijedite svježi sok. Ako imate problema sa trzanjem živaca, grčevima i raznim napadajima, smrvite jedan režanj češnjaka u šalici toplog mlijeka.

Ukoliko imate problema s povišenim tlakom, svako jutro jedite jedan režanj češnjaka. Djeluje slično kao aspirin, tj. prorjeđuje krv. S obzirom da može imati kontraindikacije s drugim lijekovima i dodacima prehrani, preporuča se pauza u njegovoj konzumaciji nekoliko tjedana prije i poslije bilo kakve operacije.

Konzumacija češnjaka nije novi trend u zdravom življenju. Egipćani su pokazali svoju vjeru u ovu biljku time što su radnike koji su gradili piramide hranili češnjakom. Hipokrat ga je preporučivao kad laksativ, diuretik i lijek za rak maternice, a Kinezi ga od davnina koriste kao lijek za visoki tlak. Ako vas ove činjenice nisu iznenadile, sigurno sljedeća hoće: za vrijeme elizabetanske Engleske, smatran je afrodizijakom!


Popular Posts